De vijf beste Yogascholen van Antwerpen

Dan heb je eindelijk een beslissing gemaakt: je wilt een yogasessie meevolgen en de hele trend zelf wel eens van dichtbij beleven. Maar… waar doe je dit? Bestaan er echte yogascholen of yogaclubs? Zijn er lokale mogelijkheden, naar waar je je kan wenden? Zo ja, wat zijn dan de beste locaties om yoga te beoefenen in Antwerpen? Hieronder vind je de vijf beste Antwerpse yogascholen en een kort stukje uitleg.

Mogelijkheid 1 – Bikram Yoga

Bikram Yoga is een speciale vorm van yoga. Het kan misschien op het eerste zicht vreemd in de oren klinken, maar deze variant van yoga wordt gegeven in een hete kamer, bij een temperatuur van 40 graden Celsius en bij een vochtigheidsgraad van 50 procent. Waarom is deze vorm van yoga zeker aan te raden? Wel, de warmte (of hitte) helpt je lichaam de giftige, aanwezige afvalstoffen af te scheiden door te zweten én met behulp van gerichte ademhalingsoefeningen.

Dergelijke yogasessie duurt zo'n 90 minuten, wat lang kan lijken, maar je lichaam is er achteraf eens zo mee gebaat! Je krijgt 26 houdingen aangeleerd, om je lichaam soepel en fit te krijgen. Ook de 2 voorgelegde ademhalingsoefeningen bieden een plus voor je gezondheid! Bikram Yoga helpt je te ontspannen op vaste tijdstippen en steeds verder op weg te brengen in je zoektocht naar die vurig gewilde fysieke en mentale topconditie.

De grootste motivatie bekom je achteraf, na afloop van een yogales. Je huid voelt zacht als nooit tevoren, heerlijk gezuiverd en ongekend fris. Je voelt je jonger dan voor je aan de les begon, je voelt je eenvoudigweg fantastisch. Bikram Yoga laat je toe volledig fit aan de volgende dag te beginnen, klaar om de tegemoetkomende stress te bestrijden.

Nog een laatste weetje: de yoga-instructrice is Anna Vranova. Ze is niet alleen instructrice, maar ook de verantwoordelijke voor Bikram Yoga in Antwerpen. Ze beoefent Bikram Yoga al sinds 2004 en ze behaalde zelfs haar certificaat in Bikram Yoga in 2008! Reden te meer om je lichaam en geest eens onder handen te laten nemen op deze locatie!

Bikram Yoga contacteren

Admiraal de Boisotstraat 21
2000 Antwerpen
Tel: 03 / 216.43.33
Email: bikramyogaantwerpen@gmail.com

Mogelijkheid 2 - Royal Yoga

Royal Yoga biedt u de mogelijkheid om aan yoga te beginnen via een zachtaardige en zeer persoonlijke aanpak. Ongeacht je leeftijd of je conditiepeil, bij Royal Yoga kan je steeds terecht. Er heerst een niet-competitieve sfeer en de lessen worden gegeven in een rustgevend kader.

Deze yogastudio werd opgestart door de twee sympathieke yogabeoefenaars Luc Acke en Peter Platel. Ze hebben een ruime ervaring in diverse yoga-aspecten, zoals meditatie, ayurveda, satsang en uiteraard in yoga zelf. Hun ervaring laat je toe alle basisprincipes van yoga te begrijpen en toe te passen in je eigen levensstijl.

Royal Yoga onderscheidt zich van andere yogalocaties door je net dat extraatje meer te bieden: meer ambiance, meer ruimte rondom je heen, meer persoonlijke begeleiding en een meer toegankelijke vorm van yoga, meditatie en ayurveda.

Bovendien lieten ze zich inspireren door de basisprincipes van de filosofie in yoga, beter gekend als de Raja Yoga – Royal Yoga in het Engels en meteen ook de herkomst van de benaming van hun yogastudio! Deze richtlijnen omvatten verscheidene beginselen waarop je je aandacht dient te vestigen in het dagelijkse leven, die je hieronder kort ziet opgesomd:

  • De regels voor jezelf tegenover anderen in je omgeving (Yama's)
  • Je ingesteldheid tegenover jezelf (Niyama's)
  • Je lichaamshouding (Asana)
  • Je adembeheersing (Pranayama)
  • Het intomen van je zintuigen (Pratyahara)
  • Je concentratievermogen (Dharana)
  • Je meditatievermogen (Dhyana)
  • De verlichting van je geest (Samadhi)

Wens je een yogalocatie, die je meer te bieden heeft dan alleen maar yogasessies? Dan ben je bij Royal Yoga aan het goede adres! Bij Royal Yoga kan je immers ook terecht voor cursussen meditatie en ayurveda. Wat nog meer is, is dat ze op geregelde tijdstippen ook satsang (een combinatie van groepsmeditatie, poëzie en muziek) en kirtan worden georganiseerd (een mantra-concert).

Royal Yoga contacteren

Jan Van Rijswijcklaan 147
2018 Antwerpen
Tel: 0494 / 992.324
Email: royalyoga@telenet.be

Mogelijkheid 3 – Iyengar Yoga

Een hoop vraagtekens rijzen nu misschien bij je op bij het horen van deze naam. Wat betekent Iyengar Yoga? Wel, deze yoga richt zich voornamelijk tot het correct gebruiken van je lichaam en ledematen: juiste houdingen, lenigheid en soepelheid worden je aangeleerd om het ideale evenwicht in je lichaam te bekomen.

Om dit te bekomen worden tal van attributen gebruikt. Hierbij mag je denken aan houten blokken, riemen en andere voorwerpen die je moeten helpen om de perfecte lichaamshoudingen aan te nemen. Zo zal je leren hoe je je lichaam optimaal dient te bewegen om allerlei kwaaltjes te voorkomen!

Wat Iyengar Yoga speciaal maakt is dat er systematisch wordt gewerkt. Verschillende niveaus worden aangenomen om je zo goed mogelijk te kunnen begeleiden bij je evolutie naar een correctere beweging en dus functionering van je lichaam.

Een wist-je-datje: de naam Iyengar Yoga is afkomstig van Bellur Krishnamachar Sundra Iyengar (geboren in 1014 in Karnataka). Deze had als kind een zwakke gezondheid en zocht al snel zijn toevlucht tot yoga, dewelke hem uiteindelijk een goede gezondheid hebben bezorgd. Zijn yoga veroverde de ganse wereld en hij werd hiervoor zelfs bekroond tot een van de "100 meest invloedrijkste mensen ter wereld" door Time Magazine.

Iyengar Yoga contacteren

Verschansingstraat 55
2000 Antwerpen
Tel: 03 / 248.02.48
Email: ann.iyoga@skynet.be

Mogelijkheid 4 – Antwerp Yoga

Deze yogastudio werd opgericht door Elsie Matthijssens en onder haar zijn er een tal van leerkrachten om je de principes van yoga aan te leren. Matthijssens is een uiterst talentvolle vrouw en door haar eindeloze passie voor yoga, richtte ze Antwerp Yoga op in 2007. Haar streng- en striktheid weerspiegelen zich in de leerkrachten, maar deze drijven je ook meteen tot het uiterste. Laat je je hierdoor niet afschrikken, want de lessen bruisen ook van energie, humor en dynamiek!

Ben je nog niet overtuigd van haar kennen? Dan zal de volgende informatie je zeker over de streep trekken: sinds een Ace- en Pilates-gecertificeerde leerkracht, ze is sinds 1996 een Nike Elite Trainer ze runt de Nike Academy! Reden genoeg dus om even van haar kunnen te proeven en deel te nemen aan de yogasessies aan de Antwerp Yoga Studio!

Waarin onderscheid Antwerp Yoga zich nu precies van de andere yogalocaties in Antwerpen? Wel, Antwerp Yoga specialiseert zich in allerlei varianten van yoga. Denk hierbij bijvoorbeeld maar aan Yin Yoga Stretch, aan Mama-Baby Yoga, aan Zwangerschaps Yoga en aan nog veel meer.

Welke vorm van yoga je hier ook beoefent, na afloop van een Antwerp Yoga yogasessie keer je met een uiterst tevreden weer naar huis, bruisend van energie, maar tegelijkertijd helemaal zen. Je voelt je werkelijk als herboren en je voelt je lichaamsconditie keer op keer toenemen, precies zoals je voor ogen had.

Antwerp Yoga contacteren

Frankrijklei 107
2000 Antwerpen
Tel: 0488 / 041.415
Email: info@antwerpyoga.be

Mogelijkheid 5 – Ananda Esoterisch Yogacentrum

De term Ananda is een Sanskriet begrip met als betekenis het allerhoogste geluk of zaligheid. Heb je je ziel en geest onder controle, dan heb je bijgevolg de allerhoogste geestestoestand en het allerhoogste bewustzijn bereikt. Ananda Yoga is hierbij je ultieme leerkracht.

Sinds 2005 is Ananda Yoga een vaste waar in Antwerpen en omstreken. Gestart met het geven van lessen op diverse locaties in Antwerpen en errond, ontstond langzaam maar zeker de wens naar een eigen stekje om de kunst van yoga uit te kunnen oefenen in een oase van rust en gezelligheid.

Ananda Yoga combineert de lichamelijke beoefening van yoga en de basisprincipes van yoga. Zo breng je je lichaamsconditie niet alleen weer op peil, maar zo leer je ook bewust omgaan met jezelf, met je lichaamshouding en met je ingesteldheid naar de buitenwereld toe. Je begrijp Yoga tot in de puntjes, waardoor je jezelf toelaat yoga steeds op een hoger niveau te kunnen beoefenen.

De sessies zijn gemaakt op basis van authentieke Tantrische werken van Indiase en Tibetaanse origine. Om Yoga tot in zijn basisprincipes te kunnen begrijpen, zijn ook andere tradities uit de Oosten en het Westen verwerkt in de lessen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld het Taoïsme.

Gepaard met workshops, diverse evenementen en lezingen, vormen de yogalessen van het Ananda Esoterisch Yogacentrum de ideale locatie om je leven als het ware te verrijken met de beginselen van de yogatraditie.

Ananda Esoterisch Yogacentrum contacteren

Kemmelbergstraat 14
2600 Antwerpen (Berchem)
Tel: 0488 / 612.234 of 0486 / 875.327
Email: info@anandayoga.be

Dit is slechts een selectie van de vijf beste yogalocaties. Het aanbod aan yogacentra is echter heel ruim en uitgebreid, wat de rijkdom van de Scheldstad alleen maar verbreedt! Ben je op zoek naar de ultieme yogalocatie? Dan heb in je Antwerpen keuze te over en vind je gegarandeerd de locatie die je in gedachten had. We wensen je alvast veel succes bij je zoektocht naar de perfecte plaats voor jouw persoonlijkheid!